Συνδιοργάνωση 1ης Εθελοντικής Αιμοδοσίας Σχολείων περιοχής μας σε Συνεργασία με τον Εθελοντικό Σύλλογο «Αιμοτοκρήτης» και την κινητή μονάδα του Βενιζελείου Νοσοκομείου

Με ιδιαίτερη χαρά σας προσκαλούμε στην 1η Εθελοντική Αιμοδοσία που πραγματοποιείται την Πέμπτη 29/2/2024 και ώρες 16:00-19:30 στο προαύλιο του 48ου Δημοτικού Σχολείου

(Φιλικής Εταιρείας και Δαφέρμου, στην περιοχή Αγίας Αικατερίνης)

με πρωτοβουλία των Συλλόγων Διδασκόντων&Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων:

του 23ου Δημοτικού Σχολείου και των 26ο & 35ο Νηπιαγωγείων Ηρακλείου

του 48ο Δημοτικού, των 6ου & 65ου Νηπιαγωγείων,  

σε συνεργασία με τον εθελοντικό σύλλογο «Αιματοκρήτης» και την κινητή μονάδα του Βενιζελείου Νοσοκομείου.

 

Λίγα λόγια για τον σύλλογο εθελοντών αιμοδοτών «Αιματοκρήτης»

·         Ο «Αιματοκρήτης» www.aimatocritis.gr είναι ένας εθελοντικός φορέας με έδρα το Ηράκλειο που αναπτύσσει πρότυπο πρόγραμμα τακτικών αιμοδοσιών και ενημερωτική καμπάνια σε σχολεία, πανεπιστήμια και ευρύ κοινό. Έχει βραβευτεί από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και αποτελεί τον μεγαλύτερο σύλλογο αιμοδοτών στη χώρα, χωρίς διαχείριση αίματος («τράπεζα αίματος»).

Ποιος μπορεί να δώσει αίμα και τι προετοιμασία χρειάζεται;

·         Αίμα μπορούν να δώσουν όλοι οι υγιείς άνδρες και γυναίκες από 17-65 ετών που ζυγίζουν πάνω από 50 κιλά και αισθάνονται καλά την ημέρα της αιμοδοσίας.

·         Πρέπει να έχετε κοιμηθεί καλά το προηγούμενο βράδυ και να μην έχετε καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ.

·         Να έχουν περάσει 2-3 ώρες από το μεσημεριανό σας. Καλό είναι να μην είστε νηστικοί πριν την αιμοδοσία.  

·         Δεν χρειάζεται να παραλείψετε τη χρόνια φαρμακευτική σας αγωγή πριν την αιμοδοσία.

Τι έγγραφα χρειάζονται:

·         Χρειάζεται να έχετε μαζί σας το ΑΜΚΑ σας και την αστυνομική σας ταυτότητα (εάν δεν έχετε ήδη κάρτα αιμοδότη).

·         Για τους μαθητές που έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους χρειάζεται υπογεγραμμένη υπεύθυνη δήλωση από γονέα (μέσω gov).  https://www.gov.gr/ipiresies/polites-kai-kathemerinoteta/psephiaka-eggrapha-gov-gr/ekdose-upeuthunes-deloses

·         Δεν χρειάζεται να προσκομίσετε προηγούμενες αιματολογικές εξετάσεις

Ποια είναι η διαδικασία και πόσο χρόνος θα απαιτηθεί;

Οι αιμοληψίες θα πραγματοποιηθούν μέσα στην κινητή μονάδα αιμοδοσίας του Κέντρου Αίματος Βενιζέλειου Νοσοκομείου που είναι στελεχωμένη με έμπειρο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό. Εθελοντές ιατροί και εξειδικευμένα μέλη του «Αιματοκρήτη» θα είναι εκεί για να σας καθοδηγήσουν και να σας ενημερώσουν για ό,τι χρειαστείτε κατά τη διαδικασία εγγραφής.

Ως αιμοδότης θα συμπληρώσετε μια κάρτα ιστορικού και ο γιατρός της αιμοδοσίας μετά από μέτρηση της αρτηριακής πίεσης και του αιματοκρίτη σας, θα σας ενημερώσει εκείνη τη στιγμή αν επιτρέπετε να δώσετε αίμα.

Η αιμοληψία είναι απλή, ανώδυνη και ασφαλής αφού όλα τα υλικά είναι αποστειρωμένα και ανοίγονται μπροστά στον αιμοδότη. Στις αιμοδοσίες τηρούνται όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας.

Η αιμοληψία αυτή καθαυτή διαρκεί περίπου 5-6 λεπτά και η όλη διαδικασία περίπου μισή ώρα. Λαμβάνεται 450ml αίμα από τα 6-7 λίτρα που διαθέτει ο οργανισμός.

Τι δικαιώματα έχω ως αιμοδότης;

·         Η μονάδα που θα προσφέρετε θα διατεθεί σε ασθενείς στο νοσοκομείο. Θα καταχωρηθεί αυτόματα στον ατομικό σας λογαριασμό του Εθνικού Μητρώου Αιμοδοτών. Σε περίπτωση που στο μέλλον χρειαστείτε αίμα εσείς ή οικείο σας πρόσωπο μπορείτε να μεταφέρετε τηλεφωνικά την μονάδα για να καλυφθεί η ανάγκη σε επικοινωνία με το νοσοκομείο. (Τηλ. 2810 214 302).

·         Επίσης, μπορείτε να επισκεφτείτε την αιμοδοσία μια φορά το χρόνο για προληπτικό αιματολογικό έλεγχο.

Για περισσότερες πληροφορίες

Μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε την σελίδα www.aimatocritis.gr

Για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία σχετικά με την αιμοδοσία μπορείτε να επικοινωνείτε με τον «Αιματοκρήτη» στα τηλ. 6978-247010, 2810 239 773 ή τα συνεργαζόμενα σχολεία.

Με εκτίμηση,

 Ο Σύλλογος Διδασκόντων και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 23ου Δημοτικού Σχολείου